Světoznámý Kitzbühel

Kolébka sjezdového lyžování

Centrum lyžování se světovým věhlasem, obec Kitzbühel, se nachází ve spolkové zemi Tyrolsko. Leží ve vzdálenosti asi 20 kilometrů od sjezdu z hlavní dálnice, táhnoucí se údolím řeky Inn. Ta spojuje rakouský Innsbruck s německým městem Rosenheim. Slavná obec byla postavena mezi několik kilometrů vzdálenými horami Hahnenkamm s výškou přesahující 1.700 metrů a Kitzbüheler Horn. Tato dominanta nad městečkem Kitzbühel se šplhá až k téměř dvěma tisícům metrů nad mořskou hladinu.

Lyžařský Fenomén

Středisko Kitzbühel a jeho okolí rozhodně nepatří k největším rakouským skiareálům. Co do počtu a délky sjezdových tratí v jeho okolí se nezařadí ani mezi prvních 10. Čím to tedy je, že poměrně malé středisko se nesmazatelně zapsalo do povědomí lyžařů a fanoušků alpského lyžování?

Lyžařská infrastruktura

V přilehlém okolí obce Kitzbühel, kam patří i i nedaleké vesničky Kirchberg a Zweitausender, mohou lyžaři využívat kolem 60 sjezdovek. Ty byly vytvořeny na horských svazích blízkých hor v nadmořské výšce od 800 do 2.000 metrů. Na náročné a zkušené jezdce tu čeká 13 černě značených obtížných sjezdovek v délce přesahující 20 km. Méně zkušení příznivci alpského lyžování bezesporu ocení přes 25 červených sjezdovek o celkové délce téměř osmdesáti km. A na ty sjezdaře, kteří preferují lehčí tratě, čeká v Kitzbühelu 20 modrých sjezdovek s celkovou délkou téměř 70 km. O rychlou a bezpečnou dopravu lyžařů se stará 52 moderních lanovek a vleků.

Snowboard, freestyle a běžky

Pro příznivce snowboardingu a akrobatického lyžování byly ve skiareálu okolo Kitzbühelu postaveny 2 funparky. Příznivci běžeckého lyžování zase mohou využít 40 kilometrů upravovaných běžeckých stop v okolí tohoto dnes už světoznámého rakouského lyžařského střediska.

Legendární Streif

Co ale dalo Kitzbühelu jeho jméno je sjezdovka Streif. Tato dnes už legendární se vine téměř až do centra obce z nedalekého vrcholu Hahnenkamm. Každou zimní sezónu se zde koná jeden z nejtěžších sjezdů v rámci Světového poháru.

Další zábava

Kdo má lyží dost, může si na blízkém jezeře Schwarzsee zabruslit pod širým nebem. Na jeho zamrzlém povrchu totiž bývá během zimy pečlivě udržován bruslařský okruh. Další alternativou je absolvování jízdy na saních na dráze v blízkém Kirchbergu či návštěva zdejšího aquacentra.