Východní Tyrolsko - Osttirol

Jih Rakouska

Lyžařská oblast Osttirol leží až na úplném jihu spolkové země Tyrolsko. Hraničí s dalšími spolkovými zeměmi Korutany a Salcburskem a na jihu sousedí s Itálií. Při pohledu na působivá panoramata nedalekých pohoří Kamische Alpen a Hohe Tauern se v oblasti Osttirol dají na vlastní kůži prožít doslova nepopsatelné pocity volnosti a svobody.

Desítky třítisícovek

Oblast nabízí výhled na úctyhodných šedesát alpských třítisícovek a nejvyšší horu Rakouska Grossglockner. Jeho vrchol se nachází ve výšce 3.798 metrů nad mořem. Blízký Grossvenediger se šplhá do výšky jen o pár metrů nižsí, 3.674 metrů nad mořskou hladinu. Majestátnou siluetu dokreslují též vzdálenější vrcholky Dolomit na území Itálie. Kdo už měl to štěstí podobný výhled spatřit, jistě potvrdí, že už jen kvůli němu stojí za to se do Osttirolu vydat na zimní dovolenou.

Číst dále

Středisko Rauris

Kousek od Salzburgu

Kdo se vydá na jih od města Salzburg, dorazí asi po 85 kilometrech cesty ke kouzelné vesničce jménem Rauris. Žijí zde jen něco málo přes 3.000 stálých obyvatel. Jde ovšem o populární lyžařské středisko, ležící v přímo v centru Vysokých Taur. Rauris se nalézá ve výšce téměř 1 kilometrů a má neuvěřitelnou 120-ti letou historii.

Nevelké středisko

Přestože se jedná o malé lyžařské středisko, je zde k dispozici moderní zařízení na výrobu umělého sněhu. To na udržovaných sjezdových tratích přispívá k téměř dokonalým podmínkám pro lyžování v průběhu celé zimní sezóny. Oblasti Rauris vévodí pohoří Hohe Tauern, na jehož svazích se nalézá přes 30 kilometrů různě obtížných tratí.

Číst dále

Pitztalské údolí

Ledovec Pitztal

Do údolí Pitztal směřuje každým rokem velké množství příznivců lyžování. Po relativně dlouhé cestě je jim odměnou sněhová pokrývka skvělé kvality a hlavně místní ledovec. Jeho existence je důvodem, proč v pitztálském údolí se začíná lyžovat již začátkem září a sezóna končívá až v květnu. Pitztal patří do elitní skupiny 8 ledovcových areálů v Rakousku.

Bezmála 70 kilometrů sjezdovek

Na ledovci spolu s s nedalekou oblastí Rifflsee je vyznavačům sjezdového lyžování k dispozici 68 kilometrů sjezdových tratí. Vybírat je možné mezi širokou škálou tratí od úplně nejlehčích sjezdovek, které budou vyhovovat i úplným začátečníkům až po nejtěžší černé terény, určené těm nejlepším sjezdařům.

Číst dále

Lyžařská oblast Bad Kleinkirchheim

Odpočinek v lázních

Lázně Bad Kleinkirchheim ve spolkové zemi Korutany (nebo též Korutansko) nabízí svým návštěvníkům nejen dostatek sněhu, ale hlavně dobře fungující zázemí pro sjezdové lyžování. Leží v jižní části Rakouska, necelých 30 kilometrů severním směrem od města Villach.

Proč Bad Kleinkirchheim?

V regionu Bad Kleinkirchheim uvítá návštěvníky historicky nejstarší pohoří v Evropě. K němu neodmyslitelně patří okouzlující scenerie a bohatá fauna. Dostatek sněhu, spousta slunečního svitu, sjezdové tratě všech druhů obtížnosti. Co víc si může příznivec sjezdového lyžování o své zimní dovolené přát? A k tomu všemu je ještě třeba přidat četné termální bazény, které jsou typickým znakem této lyžařské oblasti. Na návštěvníky dále čekají pestré možnosti ubytování všech cenových kategorií, udržované tratě pro vyznavače běžeckého lyžování, značené trasy pěší turistiky a sáňkařské dráhy.

Číst dále

Rakouské údolí Lavanttal

Lavanttalské údolí

Údolí Lavanttal a jeho čtyři lyžařské oblasti Koralpe, Weinebene, Klippitztörl a Hebalm, lákají své návštěvníky na 90 kilometrů perfektně upravovaných sjezdových tratí. Cesta vlastním vozem z našeho hlavního města do oblasti Lavanttal netrvá dlouho. Vždyť údolí je vzdáleno pouhých 570 kilometrů. A tak je možné si jen po pár hodinách jízdy, strávených v autě, vychutnávat skvělou zimní dovolenou v rakouských Alpách s vynikajícími sněhovými podmínkami pro lyžování.

Poloha jednotlivých areálů

Korutanský Lavanttal se nalézá v nadmořské výšce od 700 do 1.200 metrů nad mořem. Ve skiareálu Koralpe bylo vybudováno téměř 30 km sjezdových tratí v nadmořské výšce 1.550 až 2.100 metrů. V Klippitztörl se lyžuje na celkem 28 kilometrech sjezdovek, které jsou vedeny ve výškách 1.500 – 2.100 metrů nad mořskou hladinou. O něco menší je areál Hebalm, nabízející jen 11 kilometrů sjezdovek v nadmořské výšce 1.050 až 1.400 metrů. Ve Weinebene se pak nachází přes 20 km sjezdovek ve výšce 1.600 – 1.900 metrů nad mořem.

Číst dále