Skiareál Nauders

Mezinárodní lyžařské středisko

V Rakousku, na předělu mezi spolkovou zemí Tyrolsko, Itálií a Švýcarskem, se nalézá známá lyžařská oblast. Ta je unikátní tím, že současně zasahuje do všech dříve jmenovaných evropských zemí. Jde o středisko Nauders v Rakousku, St. Valentin na území Itálie a Schöneben ve Švýcarsku. Přepravu mezi těmito středisky, jejichž vzdálenost od sebe nepřesahuje 5 kilometrů, zajišťují pravidelně jezdící lyžařské busy.

Prvotřídní sjezdovky

Na sjezdaře tu čeká přes 110 kilometrů nejrůznějších sjezdových tratí. Jejich technická náročnost sahá od modrých, nenáročných tratí přes červeně značené až po nejtěžší černé. A vezme-li se v úvahu nadmořská výška, v jaké se všechna zdejší střediska nacházejí, i prakticky ideální sněhové podmínky, panující po celou zimní sezónu, jde o jedno z mezi českými lyžaři neprávem opomíjených alpských lyžařských center.

Užijí si pokročilí

Zkušení jezdci, vyhledávající náročné tratě, se zde mohou cítit jako v lyžařském nebi. Skvělým terénem pro agilní jezdce je hora Tschayeck. Z ní se zpět dolů do údolí vinou ty nejagresivnější tratě z celé oblasti. Nejdelší místní sjezd je dlouhý obdivuhodných 9 kilometrů. Lyžaři při sjezdu tohoto svahu výškově překonají téměř 1.500 metrů!

Nabídka sjezdových tratí

Z celkového počtu 110.000 metrů sjezdovek je asi 25 km černých, téměř 50 km červených a konečně téměř 40 km modrých sjezdovek. Na své si tady tudíž přijdou úplně všichni. Jak lyžaři, kteří zatím nemají prakticky žádné zkušenosti se sjezdovým lyžováním, tak i zdatní a dobří jezdci.

Běžecké lyžování

Na příznivce běžeckého lyžování čeká v Nauders přes 90 kilometrů běžeckých stop. Zdejší běžecké tratě plně uspokojí požadavky jak začátečníků, tak běžců klasickým stylem, stejně jako jedinců, preferujících bruslařský styl. Ve výšce 1.500 metrů nad mořskou hladinou vede dokonce jedna běžecká trať z jižního Tyrolska až do Scuolu ve Švýcarsku.

Spousta sněhu

Nauders rozhodně netrpí nedostatkem sněhu. V případě, kdyby náhodou přírodní nadílka sněhu nebyla dostatečná, je zde připravené zasněžovací zařízení s dostatečnou kapacitou. Každé ráno se tak mohou lyžaři těšit na dokonale připravené tratě.

Snowboarding

Příznivce snowboardingu bezpochyby potěší halfpipe, která je v provozu nedaleko stanice Bergkastel. Ta byla vybudována dle parametrů pro špičkové snowboardové soutěže, takže se tady určitě bude líbit zkušeným boarderům.

Sáňkování

Dalším oblíbeným lákadlem je 8 kilometrů dlouhá sáňkařská dráha. Na ní si užijí dostatku zábavy jak děti, tak i jejich dospělý doprovod. Sáňkařská dráha v Nauders je mimochodem vůbec nejdelší dráhou ve spolkové zemi Tyrolsko.

Odpočinek po lyžování

Zdejší nezapomněli ani na občerstvení lyžařů během a po lyžování. Na zdejších svazích se nachází celá řada restaurací. Mezi nejpopulárnější patří restaurace u stanice Bergkastel, kterou je možné nalézt ve výšce 2.200 metrů nad mořem. Jde o zrekonstruovanou restauraci s panoramatickým výhledem na masivy okolních hor a vyhlášenou kuchyní.