Rakouské údolí Lavanttal

Lavanttalské údolí

Údolí Lavanttal a jeho čtyři lyžařské oblasti Koralpe, Weinebene, Klippitztörl a Hebalm, lákají své návštěvníky na 90 kilometrů perfektně upravovaných sjezdových tratí. Cesta vlastním vozem z našeho hlavního města do oblasti Lavanttal netrvá dlouho. Vždyť údolí je vzdáleno pouhých 570 kilometrů. A tak je možné si jen po pár hodinách jízdy, strávených v autě, vychutnávat skvělou zimní dovolenou v rakouských Alpách s vynikajícími sněhovými podmínkami pro lyžování.

Poloha jednotlivých areálů

Korutanský Lavanttal se nalézá v nadmořské výšce od 700 do 1.200 metrů nad mořem. Ve skiareálu Koralpe bylo vybudováno téměř 30 km sjezdových tratí v nadmořské výšce 1.550 až 2.100 metrů. V Klippitztörl se lyžuje na celkem 28 kilometrech sjezdovek, které jsou vedeny ve výškách 1.500 – 2.100 metrů nad mořskou hladinou. O něco menší je areál Hebalm, nabízející jen 11 kilometrů sjezdovek v nadmořské výšce 1.050 až 1.400 metrů. Ve Weinebene se pak nachází přes 20 km sjezdovek ve výšce 1.600 – 1.900 metrů nad mořem.

Nabídka sjezdovek

Obtížnost svahů v Lavanttalu je ve velké většině středně těžká. Právě proto je Lavanttal tak populární mezi dobrými lyžaři. Středně obtížných sjezdových tratí je zde téměř 70%. Modré, lehké tratě, tvoří necelých 25% všech místních tratí. Náročných černých sjezdovek, určených těm nejlepším jezdcům, se zde nachází jen asi 9%.

Běh na lyžích

Svahy Lavanttalu přitahují jak sjezdaře, tak i běžce na lyžích. Pro ty jsou zde udržovány různě obtížné trasy k běhu na lyžích jak klasickým stylem, tak i bruslením. Ty nejnáročnější stopy dosahují délky úctyhodných 24 kilometrů.

Lyžování a další aktivity

V oblasti bývají udržována i četná kluziště, sáňkařské dráhy a curlingové dráhy ve volné přírodě. Dopravu v oblasti Lavanttalu zajišťuje 28 lanovek a vleků, které se starají o bezpečnou přepravu bez dlouhých front. Kapacita zdejších lanovek je uváděna na velmi slušné hodnotě 34.000 osob za hodinu.

Zážitky z lyžování

Do oblasti míří též rodiny s dětmi a začátečníci, kteří mohou své první lyžařské dovednosti pilovat na jedné z mnoha místních cvičných luk. Zkušené lyžaře zase bezesporu potěší sjezdovky FIS/EC či možnost volné jízdy v čerstvě napadaném sněhu.

Odpočinek

Za den strávený na nohou se lyžaři právem odměňují v některé z celé řady místních horských chat. Do nich se vydávají za teplým nápojem a chutným občerstvením. V nadmořské výšce 2.100 si pak mohou užívat dostatku sluníčka a působivého výhledu.

Zábava v létě

Do Lavanttalského údolí směřují návštěvníci nejen v zimě za skvělým lyžováním, ale i v čase hlavních školních prázdnin za vysokohorskou turistikou. Není se čemu divit, vždyť Lavanttalu se často přezdívá Korutanský ráj.