Středisko Rauris

Kousek od Salzburgu

Kdo se vydá na jih od města Salzburg, dorazí asi po 85 kilometrech cesty ke kouzelné vesničce jménem Rauris. Žijí zde jen něco málo přes 3.000 stálých obyvatel. Jde ovšem o populární lyžařské středisko, ležící v přímo v centru Vysokých Taur. Rauris se nalézá ve výšce téměř 1 kilometrů a má neuvěřitelnou 120-ti letou historii.

Nevelké středisko

Přestože se jedná o malé lyžařské středisko, je zde k dispozici moderní zařízení na výrobu umělého sněhu. To na udržovaných sjezdových tratích přispívá k téměř dokonalým podmínkám pro lyžování v průběhu celé zimní sezóny. Oblasti Rauris vévodí pohoří Hohe Tauern, na jehož svazích se nalézá přes 30 kilometrů různě obtížných tratí.

Pohodové lyžování

Rauris preferují lyžaři, kteří požadují klidné a pohodové lyžování. Oblast si získala též pověst střediska, které nebývá ani v nejvyšší lyžařské sezóně přeplněné. Fronty na vlecích před cestou vzhůru se tu vyskytují jen zřídka.

Rodiny s dětmi

Častými návštěvníky jsou i rodiny s malými dětmi. Těm přijdou vhod mírné jednoduché tratě, ideální hlavně pro začátečníky. Též je třeba zmínit zdejší lyžařské školy. Těch je tu celá řada a zkušení instruktoři v nich rádi zdokonalí lyžařské umy zájemců o sjezdové lyžování. Na své si zde přijdou i freerideři. Ti nejčastěji míří do severovýchodní části oblasti, kde se nachází svahy s čerstvě napadaným sněhem.

Svahy pro každého

Spoustu turistů, kteří se do Raurisu a jeho okolí vypravili, překvapuje, co vše se v nevelkém lyžařském areálu, jako je právě Rauris, nachází. Nabídka je skutečně veliká. A tak jsou neopodstatněné obavy, že by si tu každý lyžař nenašel svah, který bude vyhovovat právě jemu. Celý skiareál je rozdělena do dvou areálů.

Heimalm a Kreuzboden

Větší je Heimalm, kam vede šestimístná gondola. Menším je Kreuzboden, kde byla vybudována sedačková lanovka. Za vyzkoušení stojí i nově postavená lanovka, vedoucí na vrchol Raurisu, do nadmořské výšky 2.175 metrů. Do rozsáhlejšího areálu Heimalm míří také snowboardeři a zkušení jezdci, kteří se chtějí svézt v místním funparku.

Další zábava

Jak již bylo popsáno o několik řádek výše, v poslední době stále populárnější Rauris se specializuje na děti a též na to, aby se v této oblasti nenudili nejen ony, ale i jejich dospělý doprovod. Z toho důvodu se zde v průběhu celé sezóny pořádají nejrůznější akce, jako jsou například závody psích spřežení nebo výlety s pochodněmi do okolí.