Východní Tyrolsko - Osttirol

Jih Rakouska

Lyžařská oblast Osttirol leží až na úplném jihu spolkové země Tyrolsko. Hraničí s dalšími spolkovými zeměmi Korutany a Salcburskem a na jihu sousedí s Itálií. Při pohledu na působivá panoramata nedalekých pohoří Kamische Alpen a Hohe Tauern se v oblasti Osttirol dají na vlastní kůži prožít doslova nepopsatelné pocity volnosti a svobody.

Desítky třítisícovek

Oblast nabízí výhled na úctyhodných šedesát alpských třítisícovek a nejvyšší horu Rakouska Grossglockner. Jeho vrchol se nachází ve výšce 3.798 metrů nad mořem. Blízký Grossvenediger se šplhá do výšky jen o pár metrů nižsí, 3.674 metrů nad mořskou hladinu. Majestátnou siluetu dokreslují též vzdálenější vrcholky Dolomit na území Itálie. Kdo už měl to štěstí podobný výhled spatřit, jistě potvrdí, že už jen kvůli němu stojí za to se do Osttirolu vydat na zimní dovolenou.

Kals - Matrei

Centrum oblasti Matrei je součástí známého skiareálu Kals – Matrei. Okolní lyžařské vesnice Virgen, Prägraten a Kals mají pro příznivce sjezdového lyžování připraveny udržované a pečlivě připravované sjezdové tratě.

Lyžování a další aktivity

Skutečným bonbónkem je 12-kilometrový sjezd z vrcholku Cima Ross. Pokud návštěvníky omrzí jízda na lyžích, mohou vyzkoušet některou z doplňkových činností. Mezi ně patří paragliding, vyjížďky na saních, tůry po okolí na sněžnicích nebo výlety s pochodněmi.

Běh na lyžích

Okolí Matrei je populární i mezi běžci na lyžích. Příznivců severského stylu lyžování míří na jih Rakouska každoročně hezká řádka. Důvodem je skutečnost, že právě tady je jim k dispozici přes 50 kilometrů upravovaných běžeckých stop. Svým schopnostem odpovídající stopu tu najdou jak úplní začátečníci, tak i zkušení sportovci.

Lanovky a vleky

O přepravu návštěvníků na začátky sjezdovek se stará téměř 70 lyžařských vleků. Ty tady umožňují svižnou a pohodovou přepravu bez dlouhých front. Součet délky místních sjezdovek činí více než 320 kilometrů a bezesporu splní veškerá očekávání každého zkušeného sjezdaře.

Tratě pro každého

Ze všech svahů je něco málo přes 90 kilometrů snadných, málo náročných sjezdových tratí, značených modrou barvou. Skoro 2 stovky kilometrů jsou velmi oblíbené, méně náročné červené terény. A přes 50 kilometrů tvoří nejtěžší černé sjezdovky, určené hlavně zkušeným jezdcům.

Skipas SkiHit

V oblasti se dá zakoupit lyžařský pas SkiHit. Ten je použitelný v lyžařských areálech Matreier Goldried, Kalm am Grossglockner, celém Východním Tyrolsku a též jednu oblast v Korutanech: Mölltalský ledovec a Ankogel. Další možností je skipas Top SkiPass Gold. Ten je platný ve všech skiareálech Východního Tyrolska a Korutanska.