Mölltalský ledovec

Ledovec Mölltal

Mölltalský ledovec je, včetně skiareálu na hoře Ankogel, nejvýše položeným lyžařským areálem ve spolkové zemi Korutany (německy Kärnten). Je tedy pochopitelné, že oba skiareály se v průběhu celého roku pyšní skvělými sněhovými podmínkami k lyžování. Mölltal je mimochodem jedním z 8 ledovcových areálů v Rakousku.

Krásný výhled

Při dobré viditelnosti se z horních stanic lanovek naskýtá jedinečný pohled na siluetu Vysokých Taur. Při bezmračné obloze je dokonce možné vidět až italské Dolomity a dokonce i Tyrolské Alp.

Mezi českými lyžaři zatím neznámá

Mölltalský ledovec zatím není mezi českými lyžaři příliš populární. Zkušení jezdci a znalci rakouských zimních středisek jej ale rádi navštěvují především pro možnost lyžovat i během jara. Dobří lyžaři tady najdou skvělé tratě ke carvingu. Sezóna lyžování trvá na Mölltalu od začátku měsíce října až do konce května.

3.000 metrů a výše

Vzhůru k ledovci Mölltal, do výšky více než 3.100 metrů, vede nejdelší podzemní dráha na světě. Její jméno je Gletscher Express (tedy Ledovcový expres) a za pouhých 8 minut přepraví zájemce o ledovcové lyžování na mezistanici do výšky 2.200 metrů nad mořem. Odtud se pak dá pokračovat dále až nad 3 kilometry nadmořské výšky.

Lyžařská nabídka

Lyžaři tu mohou řádit více než 70 kilometrech prostorných a udržovaných sjezdovek. Freerideři mají k dispozici zónu pro volnou jízdu. Zájemci si dokonce mohou sjet jedinečný, 7 kilometrů dlouhý, sjezd s převýšením přesahujícím 1 kilometr. Ke zdejšímu dopravnímu komfortu přispívá svou měrou též sedm v nedávné době postavených moderních vleků a lanovek.

Ledovec a Ankogel

Lyžařský pas, platný na ledovci Mölltal, lze použít i ve skiareálu Ankogel. Ten leží jen nedaleko a směřují sem hlavně pokročilí jezdci. Na ledovci Mölltal je totiž většina sjezdových tratí širokých, technicky jednoduchých a vhodných k výuce lyžování nebo ke carvingu.

Zalyžují si všichni

Svou trať, která bude vyhovovat konkrétnímu jedinci, si na Mölltalu může najít každý. Na sjezdaře tu čeká téměř 25 kilometrů nenáročných modrých sjezdovek, 30 km středně těžkých a 16 km černých, technicky náročných tratí. Boardeři mohou zkoušet své umění v místním funparku s 80 metrů dlouhou U rampou nebo tratí na boardercross.

Ti nejmenší lyžují zdarma

Dospělí bezpochyby budou kvitovat skutečnost, že dětem do 6 let není třeba pořizovat lyžařský pas. Navíc mohou své děti přihlásit do řady zdejších lyžařských škol a školek, kde si jim budou věnovat školení instruktoři. Ti děti zábavnou formou seznámí se základy lyžování.

Občerstvení

V průběhu náročného dne na sjezdovkách přijde k chuti oddech a případné občerstvení v panoramatické restauraci. Ta byla vybudována ve výšce 2.800 metrů nad mořem a je z ní nádherný výhled na okolní alpské velikány.