Údolí Alpbachu

Alpbachtal

Na toho, kdo během zimního období navštíví lyžařskou oblast Alpbachtal, vybudovanou v údolí podél říčky Alpbach, čeká pestrá směsice různorodých lyžařských terénů. Volnostylaři a příznivci lyžování ve volném terénu, kteří jezdí nejraději mimo vyznačené sjezdovky, určitě ocení Alpbachtal kvůli řadě možností zařádit si nejen na 3 ideálních freeride tratích, ale naskýtá se tu též řada příležitostí jízdy na tratích směrem na Inneralpbach.

Lyžařská infrastruktura

Z nejvyššího bodu skiareálu Alpbachtal, vrcholové stanice lanové dráhy s názvem Hornlift 2.000, se před návštěvníky otevírá úžasný pohled na okolní vrcholky Alpbachtalu, Zillertalu a Rofanu. Od zimy 2012 – 2013 je skiareál propojen kabinovou lanovkou s dalším lyžařským areálem v údolí Wildschönau. Spojením vznikl rozsáhlý skiareál pojmenovaný Ski Juwel. Délka všech tratí v oblasti Alpbach se blíží 150 kilometrům. K dopravě lyžařů na sjezdovky tu slouží téměř 50 lanovek a vleků. Ty se postarají o rychlou a pohodlnou cestu vzhůru.

Něco pro děti

V oblasti Alpbach je pochopitelně pamatováno i na malé začínající lyžaře. Na Hornbodenu, v Reith im Alpbachtal a v Inneralpbachu jsou cvičné louky, připravené zvláště pro ty nejmenší. Jezdí tu speciální koberce a speciální dětské vleky. Ty dětem a začínajícím lyžařům usnadní jejich první sjezdařské obloučky. To je důvod, proč je oblast v okolí Alpbachtalu velmi oblíbená u rodin s malými dětmi. Mladí rodiče sem se svými dětmi pravidelně cestují každou zimní sezónu.

Běžky

Na své si v oblasti Alpbachtal přijdou i vyznavači běžeckého lyžování. K dispozici je tu skoro 30 kilometrů upravovaných běžeckých stop jak ke klasickému běžeckému styl, tak i ke stylu bruslařskému. Běžecké stopy se táhnou jak dole v údolí Alpbach, tak i přes hřebeny okolních hor. Je pouze otázkou osobních preferencí, jakou trať si kdo vybere a na kolik si vzhledem ke svým fyzickým schopnostem troufá.

Další zimní aktivity

Stejně příznivé jsou v Alpbachtalu podmínky i k zimním procházkám a horským výstupům. Krásná krajina i horské vrcholky doslova uchvátí. Hodně oblíbené jsou místní tůry na sněžnicích. Díky nim je možné se přes zasněžená prostranství dostat k dobře skrytým místům, odkud je působivý pohled na blízké vrcholky hor a okolní krajinu. Velice oblíbené jsou též noční tůry s pochodněmi.

Zima v Alpbachtalu

Do nedaleké oblasti Wildschönau patří obce Niederau, Oberau, Auffach a Thierbach. Vzhledem ke své poloze nabízí dobré sněhové podmínky po celou zimu. Ta tady trvá od poloviny měsíce prosince až do dubna. K ubytování mohou turisté v Alpbachu využít jak apartmány bez stravy, tak i luxusní čtyřhvězdičkové hotely se stravováním. Velmi příjemní místní lidé bývají častým důvodem, proč se do Alpbachtalu turisté často vrací každý rok.