Pitztalské údolí

Ledovec Pitztal

Do údolí Pitztal směřuje každým rokem velké množství příznivců lyžování. Po relativně dlouhé cestě je jim odměnou sněhová pokrývka skvělé kvality a hlavně místní ledovec. Jeho existence je důvodem, proč v pitztálském údolí se začíná lyžovat již začátkem září a sezóna končívá až v květnu. Pitztal patří do elitní skupiny 8 ledovcových areálů v Rakousku.

Bezmála 70 kilometrů sjezdovek

Na ledovci spolu s s nedalekou oblastí Rifflsee je vyznavačům sjezdového lyžování k dispozici 68 kilometrů sjezdových tratí. Vybírat je možné mezi širokou škálou tratí od úplně nejlehčích sjezdovek, které budou vyhovovat i úplným začátečníkům až po nejtěžší černé terény, určené těm nejlepším sjezdařům.

Ötztalské Alpy

Pitztalské údolí se nalézá asi 70 kilometrů západně od tyrolského hlavního města Innsbrucku. Blízká údolí Pitztal, Kaunertal a Ötztal spolu tvoří tři nejdůležitější lyžařské areály v Ötztalských Alpách. Kdo se vydá na lyže do jednoho z výše jmenovaných středisek, měl by mít na paměti, že bude lyžovat skutečně vysoko. Během pobytu na Pitztalském ledovci se lyžaři budou pohybovat v nadmořské výšce až 3.400 metrů. V takových výškách je už ovzduší skoro o polovinu řidší než u údolních stanic lanovek!

Doprava na ledovec

Cesta na ledovec začíná na samém konci údolí Pitztal. Auto je nutné zaparkovat, stejně jako v případě dalších alpských středisek, na zdejším záchytném vysokokapacitním parkovišti. Návštěvníky vyveze nahoru na ledovec nejrychlejší podzemní dráha v Rakousku Pitzexpress. Ta tady lyžaře dopravuje na ledovec a zase zpátky již od roku 1983. Jen samotný Pitzexpress má přepravní kapacitu více než 1.600 osob za hodinu.

Rifflsee

Podél údolí je během sezóny v provozu autobus pro lyžaře. Přeprava z oblasti ledovce Pitztal k areálu Rifflsee netrvá nijak dlouho. Oblast Rifflsee je spíše vhodná hlavně rodiny s malými dětmi. Nabídka sjezdových tratí tu zahrnuje povětšinou široké a dostatečně prostorné sjezdovky s mírným klesáním. Pro malé děti zde byla dokonce vybudována bezpečná lanovka.

Neustálý rozvoj

Okolí Pitztalského ledovce se permanentně rozvíjí tak, aby saturovalo veškeré potřeby a přání svých návštěvníků. Mezi aktuální novinky se řadí kupříkladu místní snow funpark. V něm si mohou hlavně snowboardisté a adrenalinoví jezdci prověřit své lyžařské dovednosti na řadě překážek.

Lyžování ve volném terénu

Dokonalé podmínky zde objeví skialpinisté a freerideři. Na ty tady čeká oblíbený sjezd ze sedla Mittelbergjoch, které se nachází ve 3.160 vysoko metrů nad mořem, dolů do údolí.

Vyhlídka z Café 3.440

Byla by škoda alespoň jednou za pobyt nenavštívit nejvýše položenou restauraci v Rakousku jménem Café 3440. Občerstvení si zde mohou hosté vychutnávat při úchvatném výhledu na dokonalé alpské panorama okolních hor.