Dachstein / Schladming

Na úpatí masivu Dachstein

Lyžařská oblast Schladming – Dachstein je mezi sportovci a lyžaři známá především díky svým vynikajícím sjezdovkám. Alpské lyžování však není jedinou zimní aktivitou, která Dachstein a Schladming dostalo do povědomí nadšených sportovců a dalších aktivních jedinců. Příznivci severského lyžování znají tuto oblast kvůli výborným běžeckým stopám. Centrem všeho dění je městečko Schladming a nedaleká obec Ramsau pod Dachsteinem.

Centrum Schladming

Ve Schladmingu je hlavní atrakcí populární lyžařská houpačka. Ta je vedena přes 4 vrcholy, které daly této sportovní atrakci název 4-berge. Spadají do ní lyžařsky známé hory Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm. Na všechny vrcholy se dá bez problémů dostat bez nutnosti vyzout se z lyží. Pokud ale někdo preferuje cestování skibusem, dopravu zde zajišťují pohodlné skibusy. Ty, jak už bývá v Rakousku zvykem, přepravují sjezdaře v rámci skipasu bezplatně.

Planai

Doslova z centra Schladmingu vede kabinka, která doveze sportovce na až nahoru na vrchol hory Planai. Odtud se vine zpátky do Schladmingu sjezdovka o délce 4 kilometrů. Konec tratě je určen spíše zdatnějším lyžařům. Čeká tu na ně totiž těžká černá sjezdovka, která splňuje přísná kriteria federace FIS. Každým rokem se na ní jede noční slalom v rámci seriálu Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Kdo naopak sjezdování bůhvíjak nefandí, může nedaleko odtud vyzkoušet sáňkařskou dráhu. Ta má jak denní, tak i noční provoz. A tak zájemci o sáňkování nebudou muset volit mezi sjezdovkami a sáňkařskou dráhou.

Dobrá vzdálenost od ČR

Oblast patří mezi 5 nejlepších lyžařských center Rakouska. Mezi turisty z Čech se těší velké oblibě hlavně kvůli nevelké vzdálenosti od státní hranice. Vzdálenost od hraničního přechodu s ČR činí jen asi 300 kilometrů. Za necelé 4 hodiny si tak mohou čeští lyžaři užívat skvělých alpských sjezdovek a dokonalé lyžařské infrastruktury.

Děti vítané

Pro děti jsou zde lyžařské vleky a školičky. I ti nejmenší tady tak budou mít o zábavu postaráno. Maskotem střediska a oblasti je ještěr Kali. Toho tu budou turisté potkávat téměř všude. Pro ty úplně nejmenší jsou zde speciální vleky a pojízdné koberce, které je budou bezpečně dopravovat vzhůru na dětské svahy. Rodiče si tak mohou být jisti, že zatímco oni budou lyžovat na zdejších plnohodnotných sjezdových tratích, o bezpečnost jejich dětí je dobře postaráno.

Skokanské můstky

Cennou devizou Ramsau am Dachstein je zdejší skokanský můstek. Ten je využíván sportovci nejen k tréninkům, ale také k závodění. Již 2x bylo toto alpské městečko pořadatelem závodů Světového poháru severského lyžování. To bezpochyby svědčí o jeho kvalitách nejen na poli sjezdového, ale také severského lyžování a v neposlední řadě též závodů sdruženářů.

Odpočinek

Po těžkém dni prožitém na sjezdovkách přijde jistě vhod relaxace v krytém bazénu. Ten se nachází v samém centru vesničky Ramsau. Večer si turisté mohou užít i v některé ze zdejších restaurací a ochutnat speciality této oblasti. Během dne za slunečného počasí a dobré viditelnosti se pak mohou návštěvníci oblasti Dachstein - Schladming vydat na procházku nebo tůru do zasněžené přírody a užívat si pohled na působivý masiv Dachstein.