Arlberg

Lyžování ve Vorarlbergu

Lyžařské středisko Arlberg v nejzápadnější rakouské spolkové zemi Vorarlbersko. Region Arlberg se řadí k jedné z mnoha zimních rekreačních oblastí v Rakousku, kde mají lyžaři a další příznivci bílého sportu garantován dostatek sněhu po celou zimní sezónu.

St. Anton am Arlberg

Část na jižním cípu oblasti je soustředěna v blízkosti obce St. Anton am Arlberg. Dále k ní patří vesničky St. Jakob a St. Christoph. Do části na severozápadě, která bývá někdy nazývána Vorlarlberg, náleží vesničky Lech a Zürs. Jak v jižní části, tak v té severní platí jeden lyžařský pas. Při jeho zakoupení mají příznivci bílého sportu k dispozici celkem 280 kilometrů sjezdových tratí všech stupňů obtížnosti. Na své si tady přijdou jak úplní začátečníci, tak i zdatní a zkušení sjezdaři.

Tady se psala historie

Není bez zajímavosti, že v Zürsu stojí vlek, který byl vybudován již těsně před 2. světovou válkou. Může se pyšnit prvenstvím coby první vlek v Rakousku, který byl na jeho území vybudován. V blízkém St. Antonu pak lze nalézt vůbec první rakouskou lanovku, určenou sjezdařům.

Snowpark a běžecké lyžování

Oblíbeným místem je bezpochyby zdejší snowpark. Ten nabízí k vyzkoušení těžko uvěřitelných 85 druhů překážek a triků. Stejně jako jinde v Rakousku, i v Arlbergu myslí na příznivce běžeckého lyžování. Kvůli nim jsou zde denně protahovány a upravovány tratě a stopy, takže každý den začínají běžkaři v perfektně připravených stopách. Pohybovat se po nich je možno jak bruslařským stylem, tak i klasicky.

FIS homologované sjezdovky

V roce 2001 pořádal St. Anton am Arlberg Mistrovství světa v alpském lyžování. Tato akce obec hodně změnila a v současnosti si její návštěvníci mohou užívat zázemí, které tady bylo ku příležitosti tohoto významného lyžařského svátku vybudováno. K dispozici je tu kupříkladu nový krytý plavecký bazén, wellness centrum nebo multifunkční hala.

Nabídka ubytování

Návštěvníci regionu Vorarlberg mohou k ubytování volit z pestré nabídky ubytovacích zařízení. Vybírat mohou dle svých představ buď mezi levnějšími penziony, luxusními hotely či ubytováním pro nenáročné klienty v soukromí. Pro případ nechuti ke každodennímu dojíždění ke svahům vlastním vozem z většiny míst, kde se hotely a penziony nalézají, je možno využít dobrého spojení se skiarály lyžařskými skibusy.

Nejen lyžování

Vedle samotného sjezdového a běžeckého lyžování lze v Arlbergu provozovat i množství dalších zimních aktivit. Jde kupříkladu o zimní turistiku, sáňkování nebo jízdu na bobové dráze. Po celou zimu je navíc pro návštěvníky otevřena ledová plocha na bruslení pod širým nebem.